Ketogeen Dieet Therapie iets voor jou?

Moeilijk behandelbare epilepsie

Bij ongeveer 30% van de patiënten nemen de epileptische aanvallen niet voldoende af ondanks medicatie. Dit noemen we moeilijk behandelbare epilepsie. Soms treden er ernstige bijwerkingen op door medicatie. Ketogeen Dieet Therapie is in deze beide situaties een mogelijke behandeling. Ook voor bepaalde stofwisselingsziekten (o.a. Glucose Transporter Type 1 Deficiëntie Syndroom – GLUT1-DS) of wanneer men op de wachtlijst staat voor epilepsie chirurgie, is Ketogeen Dieet Therapie een mogelijke behandeling.

Ketogeen Dieet Therapie

Ketogeen Dieet Therapie is een op maat gemaakt dieet zéér rijk aan vet, voldoende eiwit en zéér laag in koolhydraten (zetmeel en suikers). Hierdoor schakelt het lichaam over van de koolhydraatverbranding naar de vetverbranding voor energie en verschijnen er ketonen in het bloed. Door deze aanpassing kunnen epileptische aanvallen bij de helft van de patiënten met 50% of meer verminderen. Ook bepaalde stofwisselingsziekten kunnen hier baat bij hebben. Ketogeen Dieet Therapie is geschikt voor alle leeftijden (van zuigeling tot volwassene).

Juiste toepassing van Ketogeen Dieet Therapie vraagt om grote aanpassingen van je dagelijks eetpatroon, zoals het variëren met een speciaal voedingsberekeningsprogramma. Er kunnen vervelende bijwerkingen optreden. Frequente controle van de ketonen in het bloed en het gebruik van aanvullende vitamines en mineralen is hierbij belangrijk. Een diëtist, gespecialiseerd in Ketogeen Dieet Therapie, kan je begeleiden met het verantwoord en veilig uitvoeren van het dieet.

Ketogeen Dieet Therapie dient altijd onder begeleiding van professionals plaats te vinden

"KDT heeft een plekje gevonden binnen ons gezin voor onze zoons Tjebbe en Jolle, met beiden de stofwisselingsziekte Glut1-DS. Ons motto dat we zoveel mogelijk als een ‘normaal gezin’ willen functioneren, kwam o.a. tot uiting in onze reis naar Bali een aantal jaar geleden. Goed voorbereid hebben we deze prachtige reis van 5 weken ‘gewoon’ kunnen maken. Niks is onmogelijk!”

Matthew’s Friends

Matthew, de zoon van Emma Williams, is met veel succes behandeld met Ketogeen Dieet Therapie. Het heeft Emma veel moeite gekost om haar zoon met Ketogeen Dieet Therapie behandeld te krijgen. Zij heeft Matthew’s Friends opgericht om informatie, onderwijs, training, ondersteuning en middelen te bieden aan gezinnen die Ketogeen Dieet Therapie toe willen passen. Lees het indrukwekkende verhaal van Emma en Matthew hier.

Stichting Matthew’s Friends Nederland en Vlaanderen (MF NL-VL)

is opgericht in navolging van MF-UK, MF-Canada en MF-Nieuw Zeeland, nadat Emma Williams, oprichter van MF-UK, diëtist Elles van der Louw (gepromoveerd op Ketogeen Dieet Therapie) had benaderd om MF vorm te geven binnen Nederland en Vlaanderen. MF NL-VL wordt gesteund door een (medische) adviesraad waaraan experts en ouders  deelnemen.

MF NL-VL heeft als missie om (ouders/verzorgers van) patiënten met epilepsie en bepaalde stofwisselingsziekten te helpen bij het vinden van betrouwbare informatie over Ketogeen Dieet Therapie en hen bij te staan in het maken van een juiste keuze. MF NL-VL wil Ketogeen Dieet Therapie toegankelijk maken voor de Nederlandse taal en de Nederlandse en Vlaamse cultuur.

MF NL-VL wil daarnaast professionals ondersteunen door het aanbieden van informatie, training en scholing.

“Wij vonden het spannend om aan het dieet te beginnen. Hoe zou onze zoon Bosse van 9 maanden hierop reageren? Het instellen heeft een tijdje geduurd, maar ondertussen is de ketose 4.5. Het was even wennen om een ritme te vinden en de receptjes te berekenen met het handige rekenprogramma. Er is altijd wel iets bij wat Bosse lekker vindt. Ik ben blij dat er door het dieet geen medicatie meer nodig is. Bosse volgt nu al 1 jaar het dieet.”

Doneren en vrijwilligers

Het realiseren van de missie van MF NL-VL kost tijd en geld.

Daarom hebben we jouw hulp als vrijwilliger en/of donateur hard nodig! Wil je een actieve bijdrage leveren? Help ons mee als vrijwilliger en meld je aan via info@mf-nlvl.org. Wil je een financiële bijdrage leveren? Doneer via ons rekeningnummer. De ANBI status wordt aangevraagd.

 

Al onze vrijwilligers en donateurs ontvangen onze halfjaarlijkse nieuwsbrief met nieuwtjes, ontwikkelingen en events.

Disclaimer

De inhoud van de Matthews Friends Nederland en Vlaanderen (MF NL-VL) website is samengesteld door medische professionals, in samenwerking met ouders en patiënten die Ketogeen Dieet Therapie (KDT) volgen of gevolgd hebben.

De informatie op de site kan en mag niet gebruikt worden als vervanging van het advies en/of de behandeling die u krijgt van uw eigen medische team.

KDT vereist de expertise en begeleiding door een multidisciplinair team, MF NL-VL staat niet achter het zelfstandig opstarten van welke vorm van KDT dan ook zonder medische begeleiding. Wij raden dit ten zeerste af.

Zoals bij elke medische behandeling heeft KDT bijwerkingen, in het bijzonder wanneer ook medicatie wordt gebruikt en/of wanneer er sprake is van een complexe medische situatie.

Matthews Friends Nederland en Vlaanderen kan niet aansprakelijk worden gesteld indien deze waarschuwing wordt genegeerd.

Overleg ALTIJD eerst met uw EIGEN behandelteam voordat u iets verandert of toevoegt aan uw dieet