Ketogeen Dieet Therapie

Wat is KDT?

Ketogeen Dieet Therapie is een op naam gemaakt dieet zéér rijk aan vet, voldoende eiwit en zéér laag in koolhydraten (zetmeel en suikers). Hierdoor schakelt het lichaam over van de koolhydraatverbranding naar de vetverbranding voor energie en verschijnen er ketonen in het bloed.

Voor wie is KDT?

Ketogeen Dieet Therapie is al een eeuw gekend als behandeling bij specifieke aandoeningen.

De voornaamste groep van patiënten op Ketogene Dieet Therapie hebben een probleem van therapieresistente of moeilijk behandelbare epilepsie. Van deze patiënten kan het merendeel (70-80%) effectief behandeld worden met anti-epileptica. Indien, ondanks de gangbare therapie, de epileptische aanvallen blijven bestaan kan Ketogeen Dieet Therapie in sommige gevallen ook soelaas bieden. Indicaties waar men, na het falen van de anti-epileptica, KDT kan overwegen zijn oa. Doose Syndroom, Dravet Syndroom, Lennox Gastaut Syndroom, Angelman Syndroom, Tubereuze Sclerose Syndroom en West Syndroom.

Andere beweegredenen om het dieet in te schakelen zijn onaanvaardbare bijwerkingen van de medicatie of in afwachting van epilepsiechirurgie.

KDT wordt eveneens als eerste keus therapie gezien in 2 specifieke metabole aandoeningen: GLUT -1 transporter deficiëntie en pyruvaatdehydrogenase deficiëntie. Beide aandoeningen worden gekenmerkt door een defect in de stofwisseling waarbij glucose als energiebron niet of moeilijker door het lichaam benut kan worden en men overstapt op vetten als primaire energiebron voor het lichaam.

Indicaties met verhoogde kans op succes van ketogeen dieet als therapie

Epilepsie

Metabole ziekten

Kossof EH, Zupec-Kania BA, Auvin S, Ballaban-Gil KR, Christina Bergqvist AG, et al. Optimal clinical management of children receiving dietary therapies for epilepsy: Updated recommendations of the International Ketogenic Diet Study. Epilepsia Open 2018, 3(2): 175-192.

Disclaimer

De inhoud van de Matthews Friends Nederland en Vlaanderen (MF NL-VL) website is samengesteld door medische professionals, in samenwerking met ouders en patiënten die Ketogeen Dieet Therapie (KDT) volgen of gevolgd hebben.

De informatie op de site kan en mag niet gebruikt worden als vervanging van het advies en/of de behandeling die u krijgt van uw eigen medische team.

KDT vereist de expertise en begeleiding door een multidisciplinair team, MF NL-VL staat niet achter het zelfstandig opstarten van welke vorm van KDT dan ook zonder medische begeleiding. Wij raden dit ten zeerste af.

Zoals bij elke medische behandeling heeft KDT bijwerkingen, in het bijzonder wanneer ook medicatie wordt gebruikt en/of wanneer er sprake is van een complexe medische situatie.

Matthews Friends Nederland en Vlaanderen kan niet aansprakelijk worden gesteld indien deze waarschuwing wordt genegeerd.

Overleg ALTIJD eerst met uw EIGEN behandelteam voordat u iets verandert of toevoegt aan uw dieet