Adviesraad

Dorine van den Hurk

Na haar opleiding Voeding en Diëtetiek heeft Dorine van 1980 tot aan haar pensionering in 2019 gewerkt in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. In de beginjaren deed zij alle subspecialisaties binnen de kinderdiëtetiek, later werden haar aandachtsgebieden diëten bij stofwisselingsziekten en kinderen met neurologische problemen.

Eind jaren tachtig was ketogeen dieet therapie in Nederland nauwelijks bekend. Aanvankelijk werden er 1-3 kinderen per jaar behandeld met een ketogeen dieet. Door het gunstige effect van de behandeling bij een aantal kinderen nam de vraag naar deze therapie toe. Er ontstond behoefte aan meer verdieping. In de vervolgjaren zijn, in samenwerking met collega Elles van der Louw uit het ErasmusMC Sophia Kinderziekenhuis, verschillende dieetbehandelingsrichtlijnen tot stand gekomen.

Ook aan publicaties, presentaties en scholingen, nationaal en internationaal, heeft zij met veel plezier meegewerkt om de kennis over Ketogeen Dieet Therapie door te geven. De praktisch kant van ketogeen dieet therapie werd niet uit het oog verloren. Thuis werden ‘ketogene’ recepten berekend, uitgeprobeerd, gefotografeerd en gebundeld tot een boekje: ‘Super VET verwenrecepten voor het ketogeen dieet’.

In het Wilhelmina Kinderziekenhuis heeft Dorine ruim 225 kinderen van verschillende leeftijden ingesteld op een ketogeen dieet en hen samen met hun ouders of verzorgers gedurende meerdere jaren mogen begeleiden.

Nu zij met pensioen is wil zij met haar kennis een steentje bijdragen aan Matthews Friends Nederland – Vlaanderen.

Ellis van Nieuwenhuizen – de Vries

Ik ben ruim 25 jaar werkzaam geweest als medisch secretaresse/ doktersassistente in het UMCGroningen en het UMCUtrecht/Wilhelmina kinderziekenhuis. Vervolgens ben ik werkzaam geweest als management assistente bij Glaxo Smith Kline en Cyberonics. Daarnaast heb ik in de avonduren en op zaterdag de HBO-studie communicatie  succesvol afgerond bij het NCOI.

Ervaring:

  • De communicatie verzorgd voor het nieuw op te richten Kinderepilepsiecentrum Sein te Heemstede.
  • De communicatie verzorgd voor het jaarlijkse symposium bij de Stichting BIO-kinderrevalidatie/vakantieoord te Arnhem.


Prive: Ik ben getrouwd met Prof. em. Dr. Onno van Nieuwenhuizen, kinderneuroloog Wilhelmina Kinderziekenhuis. Moeder van Stephan en Suzanne {tweeling}, baasje van Kay onze Berner Sennen.

Esther Moscoviter

Esther heeft haar studie tot diëtist afgerond in 2012. In 2018 heeft zij haar masterdiploma behaald tot klinisch epidemioloog. Sinds 2014 is Esther werkzaam als diëtist binnen SEIN, expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde. Vanaf 2016 is zij zich meer gaan verdiepen en bijscholen op het gebied van Ketogeen Dieet Therapie. In samenwerking met het Ketoteam van SEIN, stelt zij jaarlijks meerdere patiënten in op Ketogeen Dieet Therapie. Esther wil graag voor zoveel mogelijk patiënten de kwaliteit van leven verhogen. Toen er in 2019 de vraag kwam wie er interesse had in het meedenken hoe Matthews Friends opgezet kon gaan worden voor Nederland-Vlaanderen, wilde zij dan ook graag meehelpen.

Monica de Ruijter

In 2005 startte Monica de opleiding tot diëtist, nadat zij in haar directe omgeving had gemerkt hoe groot de invloed van KDT op epilepsie en kwaliteit van leven kan zijn. Als afstudeerproject werkte Monica mee aan het volledig vernieuwen van de website Ketokids. Deze website was het eerste Nederlandstalige, professioneel onderbouwde, ouderinitiatief om betrouwbare informatie te geven over ketogeen dieet therapie. Delen van de website zijn inmiddels geïntegreerd in de website van EpilepsieNL.

Na haar afstuderen werkte Monica enige tijd als docent aan de opleiding diëtetiek van de HVA en ook voor de Epilepsie Vereniging Nederland. Al snel kon zij starten als diëtist Ketogeen Dieet bij Kempenhaeghe. Daarnaast heeft Monica meegewerkt aan het opzetten van enkele projecten rondom Ketogeen Dieet Therapie bij volwassen. Monica heeft enige tijd met een collega een eigen diëtistenpraktijk gehad. Hier kreeg zij regelmatig vragen van (behandelaren van) patiënten met zeer diverse ziektebeelden die KDT zouden willen volgen.

Sinds 2018 werkt Monica zowel bij Kempenhaeghe als bij SEIN. Verder is ze lid van diverse commissies rondom KDT en zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en epilepsie. Door haar persoonlijke ervaring als ouder van een kind met KDT bij de stofwisselingsziekte GLUT1-DS heeft zij meer dan 17 jaar ervaring met KDT in de dagelijkse praktijk.

Met haar unieke combinatie van ervaringen hoopt Monica een bijdrage te kunnen leveren aan MF NL-VL.

Els Joris

Els Joris is werkzaam in het revalidatiecentrum voor kinderen en jongeren in Pulderbos (B). 30 Jaar geleden is ze gestart als diëtiste in de dieetkeuken.

Geleidelijk aan is de voedingsproblematiek van de kinderen complexer geworden en is haar werkterrein gegroeid.

Ketogeen dieet is regelmatig opgestart in Pulderbos. Dankzij de informatie en ondersteuning van Kristel Vande Kerckhove werd dit dieet verder uitgewerkt waarbij er veel praktische ervaring is opgedaan.

Onlangs werd er gevraagd om mee in de adviesraad van MF-NLVL te zetelen als Vlaamse ondersteuning. “Een mooie uitdaging waar ik graag mijn steentje aan bijdraag voor de praktische uitwerking van het ketogeen dieet. Gelukkig kan ik beroep doen op een brede waaier aan lekkere recepten die we gedurende de jaren hebben uitgebouwd”