Bloemkoolrijst als vervanging van rijst, risotto of couscous

Bloemkoolrijst als vervanging van rijst, risotto of couscous

Bloemkoolrijst is kant en klaar verkrijgbaar in het koelvak van de supermarkt maar kan ook zelf bereid worden.

Bloemkoolrijst maken
Snijd de bloemkool in kwarten en snijd de onderkant in zodat je de bladeren makkelijk kunt verwijderen. Gebruik een keukenmachine, staafmixer, handrasp, hakmolentje of blender.

Met keukenmachine of staafmixer

       

– Doe (in delen) de bloemkool in de keukenmachine en maal pulserend tot rijst.
– Met de staafmixer het bakje met hakmessen gebruiken. Maal pulserend tot rijstkorrels

Met handrasp
– Rasp de kwarten bloemkool op de grove of fijne rasp, zodat je korrels krijgt ter grootte van rijst of couscous.

 

Hakmolentje met trekkoord
– Dit is net zoiets als een keukenmachine maar dan zonder stekker. Vul het bakje met de stukken bloemkool, doe de deksel erop en trek een paar keer flink aan het koordje.

Met een blender
– Verdeel de bloemkool in stukken die passen in de blender. Voeg een beetje water toe en maal de bloemkool tot korrels ter grootte van rijst of couscous. Giet de korrels af door een zeef of gebruik een schone theedoek en knijp zoveel mogelijk vocht uit de bloemkoolrijst.

Bewaren van bloemkoolrijst
Bewaar bloemkoolrijst (gaar of rauw) tot maximaal 4 dagen, goed afgesloten in een bakje, in de koelkast.
Of vries rauwe bloemkoolrijst in (tot ongeveer 1 maand). De bevroren bloemkoolrijst hoef je niet te ontdooien maar kun je het best in bevroren toestand wokken.

Bloemkoolrijst garen
Bloemkool is van zichzelf redelijk neutraal van smaak, pas als deze (te) lang kookt komt de typische zwavelgeur naar voren. De smaak van de bloemkoolrijst is het lekkerst als de bloemkoolkorrel nog een beetje bite heeft. De bloemkoolrijst kan op diverse manieren worden gegaard, het hangt er van af of en hoe je de rijst verder wilt verwerken.

Roerbakken
– Roerbak of wok de bloemkoolrijst in olie op hoog vuur. Blijft de bloemkoolrijst omscheppen, afhankelijk van de hoeveelheid 2-3 minuten. Voeg naar smaak zout toe en kruiden en specerijen die passen bij het gerecht.

In de oven
– Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakblik met bakpapier. Meng olie door de bloemkoolrijst en spreid deze in een dun laagje over het bakblik. De baktijd is 10-15 minuten; schep de bloemkoolrijst een keer om. Bak tot de bloemkoolrijst gaar is en bruine randjes heeft.

Magnetron
– Doe de bloemkoolrijst (zonder water) in een afgedekte magnetronbestendige schaal. Kook/stoom de bloemkoolrijst beetgaar op half vermogen of 600 Watt in ongeveer 2x 2.5-3.5 minuut. Tussendoor omscheppen.

Stomen
– Stoom bloemkoolrijst in een stoommandje gedurende 5-8 minuten gaar. Pers de bloemkoolrijst droog in een theedoek (waar geen wasverzachter is gebruikt).

Als vervanging van bloemkool kan er ook broccoli worden gebruikt. De verwerking is vergelijkbaar met die van bloemkool.

 

 

 

Ook interessant

Disclaimer

De inhoud van de Matthews Friends Nederland en Vlaanderen (MF NL-VL) website is samengesteld door medische professionals, in samenwerking met ouders en patiënten die Ketogeen Dieet Therapie (KDT) volgen of gevolgd hebben.

De informatie op de site kan en mag niet gebruikt worden als vervanging van het advies en/of de behandeling die u krijgt van uw eigen medische team.

KDT vereist de expertise en begeleiding door een multidisciplinair team, MF NL-VL staat niet achter het zelfstandig opstarten van welke vorm van KDT dan ook zonder medische begeleiding. Wij raden dit ten zeerste af.

Zoals bij elke medische behandeling heeft KDT bijwerkingen, in het bijzonder wanneer ook medicatie wordt gebruikt en/of wanneer er sprake is van een complexe medische situatie.

Matthews Friends Nederland en Vlaanderen kan niet aansprakelijk worden gesteld indien deze waarschuwing wordt genegeerd.

Overleg ALTIJD eerst met uw EIGEN behandelteam voordat u iets verandert of toevoegt aan uw dieet