Vet is gezond? Gezond vet!

Vet is gezond? Gezond vet!

Om het gezonde aspect binnen Ketogeen Dieet Therapie niet te vergeten is de juiste keuze van de vetstoffen heel belangrijk. Zachte vetstoffen zoals olie en margarine noemen wij gezonde vetten omdat ze je beschermen tegen hart – en vaatziekten. Deze vetten zijn rijk aan omega 3- en omega 6 vetzuren en zijn onder andere belangrijk voor een goede werking van de hersenen en bescherming van onze bloedvaten. De voorkeur gaat daarbij uit naar specifieke olie soorten als bijvoorbeeld walnotenolie, koolzaadolie, olijfolie, sesamolie en raapzaadolie; deze olie soorten bevatten een gezonde verhouding van deze omega 3-en 6 vetzuren. Olie soorten met een minder gunstige vetzuursamenstelling zijn maiskiemolie, sojaolie, druivenpitolie, zonnebloemolie en arachideolie. Variëren binnen de oliesoorten is dan ook de boodschap!

 

Harde vetstoffen zoals pakjes boter, reuzel of spekvet zijn ter bescherming van onze bloedvaten binnen het ketogeen dieet echter een minder goede keuze . Het is dan ook verstandig het gebruik van de harde vetten te beperken.
Zowel de zachte als harde vetstoffen bestaan uit lange ketens van vetzuren, ook wel LCT vet genoemd. Binnen sommige varianten van Ketogeen Dieet Therapie wordt echter ook MCT vet gebruikt; dit zijn vetstoffen met een middellange keten van vetzuren. Omdat deze vetzuren korter zijn worden zij sneller in het maag-darmkanaal opgenomen en in de lever verbrand tot ketonen. Hierdoor werken ze als ketonen ‘boosters’ . Belangrijk weetje hierbij: het gebruik van MCT vet moet voorzichtig worden opgebouwd om maag/darm klachten te voorkomen. Vooral (hele) jonge kinderen verdragen MCT vet niet erg goed.
MCT vet zit in bijvoorbeeld in dieetprodukten als MCT olie en Liquigen (dit is mengsel van 50% MCT vet en 50% water) . Wist u dat kokosolie ook voor 70% uit MCT vet bestaat? Belangrijk weetje hierbij: als u soms kokosolie (MCT rijk) afwisselt met olijfolie (LCT rijk) bij de bereiding van een maaltijd dan beïnvloedt dat de ketose waarde van die dag.

De gespecialiseerde diëtist houdt rekening met de juiste balans van alle verschillende vetzuren bij de samenstellen van het dieetadvies. Het is altijd een advies op maat! In de keuken varieert u daarmee op basis van smaakvoorkeur en het gerecht dat u bereidt. Bespreek vooral het gebruik van kokosolie/MCT olie vooraf met de diëtist vanwege de invloed die het kan hebben op de ketose waardes.
De diëtist kan antwoord geven op de vraag of vet gezond is en wat gezond vet is!

Ook interessant

Disclaimer

De inhoud van de Matthews Friends Nederland en Vlaanderen (MF NL-VL) website is samengesteld door medische professionals, in samenwerking met ouders en patiënten die Ketogeen Dieet Therapie (KDT) volgen of gevolgd hebben.

De informatie op de site kan en mag niet gebruikt worden als vervanging van het advies en/of de behandeling die u krijgt van uw eigen medische team.

KDT vereist de expertise en begeleiding door een multidisciplinair team, MF NL-VL staat niet achter het zelfstandig opstarten van welke vorm van KDT dan ook zonder medische begeleiding. Wij raden dit ten zeerste af.

Zoals bij elke medische behandeling heeft KDT bijwerkingen, in het bijzonder wanneer ook medicatie wordt gebruikt en/of wanneer er sprake is van een complexe medische situatie.

Matthews Friends Nederland en Vlaanderen kan niet aansprakelijk worden gesteld indien deze waarschuwing wordt genegeerd.

Overleg ALTIJD eerst met uw EIGEN behandelteam voordat u iets verandert of toevoegt aan uw dieet