De nutritionele waarde van eieren in ons keto dieet

De nutritionele waarde van eieren in ons keto dieet

Het kippenei is als voedingsmiddel in een ketogeen menu onmisbaar. Niet alleen omwille van de vetfractie maar zeker ook omwille van de grote voedingswaarde van dit product.

We maken een onderscheid tussen het wit van ei en het eigeel of de eidooier.

Eén ei bevat ongeveer 7,8 g eiwitten. Met “eiwitten” bedoelen we de voedingsstof. Eiwitten zijn belangrijke bouw- en onderhoudsmaterialen voor de spieren en de botten van jong en oud.

Het wit van één ei brengt ongeveer 4,0 gram eiwitten aan, de eidooier van één ei zo’n 3,8 gram. De eiwitten in een ei zijn van de beste biologische kwaliteit. Dit wil zeggen dat we ze als bouwstof in ons lichaam optimaal kunnen benutten.

Het wit van ei is niet alleen eiwitrijk maar ook een goede bron van vitamine B2 en B12. Anderzijds is wit van ei vrij van vetten en cholesterol.

Eigeel of de eidooier daarentegen brengt in de eerste plaats cholesterol aan. Cholesterol vormt eveneens een belangrijke bouwstof voor het lichaam. We kunnen niet zonder maar, let op, overdaad kan soms ook schadelijk zijn. Wist je echter dat cholesterol in eieren maar een een beperkte invloed hebben op onze bloedcholesterol?

Daarnaast is de eidooier een goede bron van de vitaminen A, D, B2, B12 en foliumzuur en van de mineralen ijzer, zink en selenium.

Eieren staan bekend als hoogwaardige eiwitbronnen. Ze brengen geen koolhydraten of vezels aan.

Ook interessant

Disclaimer

De inhoud van de Matthews Friends Nederland en Vlaanderen (MF NL-VL) website is samengesteld door medische professionals, in samenwerking met ouders en patiënten die Ketogeen Dieet Therapie (KDT) volgen of gevolgd hebben.

De informatie op de site kan en mag niet gebruikt worden als vervanging van het advies en/of de behandeling die u krijgt van uw eigen medische team.

KDT vereist de expertise en begeleiding door een multidisciplinair team, MF NL-VL staat niet achter het zelfstandig opstarten van welke vorm van KDT dan ook zonder medische begeleiding. Wij raden dit ten zeerste af.

Zoals bij elke medische behandeling heeft KDT bijwerkingen, in het bijzonder wanneer ook medicatie wordt gebruikt en/of wanneer er sprake is van een complexe medische situatie.

Matthews Friends Nederland en Vlaanderen kan niet aansprakelijk worden gesteld indien deze waarschuwing wordt genegeerd.

Overleg ALTIJD eerst met uw EIGEN behandelteam voordat u iets verandert of toevoegt aan uw dieet