Uit eten gaan met Ketogeen dieet. Met tips en ervaringen van een ouder

Uit eten gaan met Ketogeen dieet. Met tips en ervaringen van een ouder

Uit eten gaan in een restaurant lijkt misschien lastig als iemand in het gezin een ketogeen dieet volgt.
Hier leest u hoe dit wel kan, waar je op moet letten en hoe je met wat voorbereiding zorgt voor een succeservaring.

Spontaan uit eten gaan kan wat lastiger zijn maar als je (ruim) vooraf contact opneemt met het restaurant zijn de koks zijn vaak erg behulpzaam. Zo kun je een familiefeestje voor “de 75e verjaardag van oma” of een kerstdiner prima mee vieren op ketogeen dieet.

Kies een restaurant of eetgelegenheid waar de ketogene gerechten apart bereid en/of afgewogen kunnen worden. Spreek van tevoren af wat en hoeveel uw kind/u zal eten. Zonodig kunt u de hoeveelheid Liquigen® (MCT-emulsie) aanpassen aan de hoeveelheid koolhydraten in de maaltijd. Overleg ook of het nodig is, dat u producten of gebruiksvoorwerpen van huis meeneemt, bijvoorbeeld koolhydraatvrije limonade of de weegschaal.

 

Voor elk type dieet zijn er andere aandachtspunten bij de voorbereiding. Ook het restaurant dat u wilt bezoeken maakt uit. In het algemeen geldt:
• Pizza, patat, poffertjes en pannenkoeken zijn lastig aan te passen.
• Bij de Chinees of andere Aziatische restaurants kun je vaak wel gerechten kiezen die beter passen (groente en vlees/vis/ei). Pas wel op voor zoet(zure) saus en het gebruik van Ketjap. Zoute sojasaus past vaak wel.
• Tapas zijn meestal geschikt. Ook in een sushi restaurant, wokrestaurant of all-you-can-eat vind je geschikte gerechten. Kies gerechten zonder deeg(korst) of rijst. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor vlees/vis gourmet/fondue.
• Uit eten gaan in een restaurant waar men vlees/vis/kip gerechten serveert is het makkelijkst. Een goede vegetarische keuze kan soms iets lastiger zijn. Gerechten met kaas of ei kunnen geschikt zijn. Dit hangt af van de overige ingrediënten.
Vaak weet je uit ervaring inmiddels wel of ergens koolhydraten in zitten.
Let op bij deze (bij)gerechten en/of bereidingswijzes:
• Dressings: koks gebruiken vaak suiker (en zout) om de smaak te versterken
• Marinades: bevatten vaak ketjap en/of suiker. Spareribs bijvoorbeeld bevatten veel koolhydraten door de meegebakken marinade.
• In de Oosterse keuken wordt ketjap veel gebruikt. Dit is ongeschikt. Zoute (oester) saus kan wel geschikt zijn
• Mayonaise: wanneer dit zelf gemaakt is kan er suiker aan toegevoegd zijn. Je weet dan niet hoeveel.
Bespreek met de diëtist van het behandelteam wat mogelijk is wanneer u met uw dieet/het dieet van uw kind uit eten wilt gaan. Kies hiervoor een geschikt moment wanneer u zich enigszins vertrouwd voelt met het dieet. Als u ’s morgens belt over het etentje van die avond is de kans groot dat u alleen algemene tips krijgt. De diëtist heeft dan geen tijd om mee te denken en de kok heeft geen tijd om de voorstellen te verwerken in de gerechten.

“We hebben meegemaakt dat de ijsboer spontaan ijs van slagroom met zoetstof wilde gaan maken. Zou over een uurtje klaar zijn. Het was lastig om hem te overtuigen dat het te veel zou zijn – en dat onze zoon het niet erg vond als de anderen wel ijs aten en hij niet. Papa eet ook geen ijs, dus geen probleem.”

“Toen we uit eten gingen voor de verjaardag van mijn schoonmoeder hebben we dit vooraf besproken met de chef. We hebben alles voor onze zoon afgepast en met een gebruiksaanwijzing naar de keuken gebracht. Zijn maaltijden zijn toen – op net zulke mooi opgemaakte borden als de andere – steeds gelijk met de onze geserveerd.”

“We gingen het menu voor een familie etentje bespreken in een restaurant dat niet echt geschikte gerechten op de kaart had. Ze hebben toen speciaal bouillon gemaakt als voorgerecht, kippenbouten gehaald bij het hoofdgerecht en van Slimpie een ijs-granola gemaakt bij het nagerecht. Onze zoon heeft een klassiek dieet met ook MCT vet.”

“Onze ervaringen zijn positief. Het lastigste is dat ze niet snappen dat je bij ketogeen dieet ook afgepaste hoeveelheden hebt.”

“Voor ons als ouders is het veel voorbereiden maar op het moment zelf kan ons kind goed meedoen!”

Ook interessant

Disclaimer

De inhoud van de Matthews Friends Nederland en Vlaanderen (MF NL-VL) website is samengesteld door medische professionals, in samenwerking met ouders en patiënten die Ketogeen Dieet Therapie (KDT) volgen of gevolgd hebben.

De informatie op de site kan en mag niet gebruikt worden als vervanging van het advies en/of de behandeling die u krijgt van uw eigen medische team.

KDT vereist de expertise en begeleiding door een multidisciplinair team, MF NL-VL staat niet achter het zelfstandig opstarten van welke vorm van KDT dan ook zonder medische begeleiding. Wij raden dit ten zeerste af.

Zoals bij elke medische behandeling heeft KDT bijwerkingen, in het bijzonder wanneer ook medicatie wordt gebruikt en/of wanneer er sprake is van een complexe medische situatie.

Matthews Friends Nederland en Vlaanderen kan niet aansprakelijk worden gesteld indien deze waarschuwing wordt genegeerd.

Overleg ALTIJD eerst met uw EIGEN behandelteam voordat u iets verandert of toevoegt aan uw dieet