Pompoensoep, familierecept

Pompoensoep, familierecept

Hoe leuk zou het zijn als je met het gehele gezin hetzelfde kunt eten ondanks feit dat je kind het ketogeen dieet volgt?! Maak het volgende recept en je kind zal vol verbazing kijken dat papa en mama met hem/haar mee eten! Het is vrij simpel: je maakt een basis recept als bijvoorbeeld pompoen maaltijdsoep , voeg hier na opscheppen een berekende hoeveelheid boter /olie extra toe voor je kind en laat de rest van de familie stukje stokbrood of croutons erbij eten/toevoegen.

Algemene tip voor het maken van soep: voeg water toe tot het gewenste volume voor 1 portie, dit kan 100-150 ml per verstrekking zijn.
– Weeg de portie soep voor je kind op KDT af nabereiden en voeg de aangegeven grammen extra boter/olie toe vlak voor het eten.

Ingrediënten voor 1 portie van 150 ml Ratio 3 : 1
Pompoen, rauw in stukjes 80 gram gram
Kokosmelk 20 gram
Kipfilet, rauw 17 gram
Gember, vers of poeder naar smaak 2 gram
(Zonnebloem)olie 11 gram
Roomboter 10 gram
Goentebouillon Ca 100 gram
Water  
Zout, peper Naar smaak
Vloeibare zoetstof Naar smaak
Voedingswaarde van het totale recept  
Energie (kcal) 250
Vet (gram) 24
Eiwit (gram) 5
Koolhydraten (gram) 3

Overige benodigdheden:

Soeppan, staafmixer

Bereidingswijze:

  • Bereken hoeveel porties je klaar wilt maken voor je gezin en vermenigvuldig dit met de grammen ingrediënten. Bijvoorbeeld: voor je gezin van 4 personen met 1 jong kind, 1 ouder kind en 2 volwassenen maak je 1 x 1 portie en 3 x 1.5 portie= gebruik je 5.5 x de vermelde grammen van de ingrediënten.
  • Gebruik 10 gram minder boter bij de bereiding van het totale recept en voeg deze 10 gram straks vlak voor serveren toe aan de soep van je kind op dieet.
  • Smelt de rest van de roomboter in een pan, voeg de grammen pompoen, kipfilet en gember toe en roer goed.
  • Voeg de helft van de bouillon toe en kook de pompoen zacht en gaar.
  • Mix de soep met een staafmixer tot een gladde soep.
  • Vul het volume van de soep aan met bouillon tot het berekende/gewenste volume.
  • Voeg zout, peper en eventueel paar druppels zoetstof toe aan de soep.
  • Voeg de kokosmelk vlak voor serveren toe aan de soep (niet mee laten koken).
  • weeg de 150 ml portie van je kind op dieet af en voeg de resterende, apart gehouden 10 gram roomboter toe aan soep.

 

Disclaimer

De inhoud van de Matthews Friends Nederland en Vlaanderen (MF NL-VL) website is samengesteld door medische professionals, in samenwerking met ouders en patiënten die Ketogeen Dieet Therapie (KDT) volgen of gevolgd hebben.

De informatie op de site kan en mag niet gebruikt worden als vervanging van het advies en/of de behandeling die u krijgt van uw eigen medische team.

KDT vereist de expertise en begeleiding door een multidisciplinair team, MF NL-VL staat niet achter het zelfstandig opstarten van welke vorm van KDT dan ook zonder medische begeleiding. Wij raden dit ten zeerste af.

Zoals bij elke medische behandeling heeft KDT bijwerkingen, in het bijzonder wanneer ook medicatie wordt gebruikt en/of wanneer er sprake is van een complexe medische situatie.

Matthews Friends Nederland en Vlaanderen kan niet aansprakelijk worden gesteld indien deze waarschuwing wordt genegeerd.

Overleg ALTIJD eerst met uw EIGEN behandelteam voordat u iets verandert of toevoegt aan uw dieet