Keto(geen)vakantie!?

Keto(geen)vakantie!?

Stephanie van de Heerik, de moeder van Bosse (2 jaar)vertelt:

Vakantie; een moment van rust, bezinning, genieten en loslaten. Behalve.. het Ketogeen dieet. Dit kun je namelijk niet zomaar loslaten.

Naast de zwembroeken, zonnebrillen, strandemmertjes en zomerse jurkjes reizen de weegschaal, Liquigen en Ketocal altijd met ons mee. Gaan we in de plaatselijke supermarkt op zoek naar de juiste Keto ingrediënten en is het altijd weer even puzzelen en rekenen om de juiste verhoudingen voor de gerechtjes te vinden. Met wat aanpassingsvermogen en het rekenprogramma in het Ketocafe lukt het uiteindelijk wel om het dieet op de juiste manier te blijven toepassen in het buitenland.

Afgelopen september vertrokken wij voor een aantal maanden naar een olijfgaard in Frankrijk. Met behulp van Elles en haar team werd contact gelegd met een neuroloog in Marseille om ons te begeleiden in geval van nood. Gelukkig is dit niet nodig geweest en hebben wij het dieet met wat aanpassingen gewoon kunnen volgen in de Provence.

In Frankrijk is bijvoorbeeld in geen enkele supermarkt slagroom met 35% vet, Griekse yoghurt met 10% vet of het juiste volkoren brood te vinden. Gelukkig wél veel vette Franse kaasjes en heerlijke olijven, iets wat beide goed in de smaak valt bij onze tweejarige zoon Bosse.

Wij hebben ondanks het medische dieet van onze zoon deze kans met beide handen aangegrepen. Een periode in Frankrijk een olijfgaard beheren, herinneringen maken en ondanks onverwachte wendingen in het leven, de (olijf)vruchten blijven plukken.

De dag voordat wij vertrekken om een autorit, van twee, soms drie dagen te maken staat altijd in het teken van preppen. Overal in de keuken bakjes en ingrediënten en in het midden de weegschaal en de laptop. Iets wat ons helpt de reis soepel te laten verlopen, een gevulde koelbox met allerlei afgewogen Keto gerechtjes, zodat je op elk moment iets kunt pakken. Lekkernijen die het altijd goed doen onderweg zijn de frambozen, verschillende noten, kazen, mascarpone en olijven.

Ook reizen wij graag over het water. Toen we net een maandje aan het dieet zaten, huurden we een bootje op de Friese meren. Dit was destijds een grotere uitdaging. Een weegschaal gebruiken op een deinend kajuitje is namelijk écht een no go. Iets waar we vooraf onvoldoende over na hadden gedacht. We moesten dus regelmatig op tijd aanmeren aan de kade, om weer iets te kunnen afwegen. Dit zouden we nu anders hebben aangepakt, bijvoorbeeld door ook alle maaltijden al kant-en-klaar bij ons te hebben.

Toen onze zoon nét negen maanden oud was, zijn we gestart met dieet. Iets wat hem enorm heeft geholpen. Het is niet altijd makkelijk geweest, maar er waren ook zeker voordelen aan het dieet. Zo werd er op vaste momenten gegeten en was er nooit de verleiding om iets minder gezonds als tussendoortje te geven of alternatieven aan te bieden wanneer een bordje niet werd leeggegeten. Het was altijd duidelijk voor hem én ons. Even na Bosse zijn tweede verjaardag zijn wij gaan afbouwen met het dieet en sinds afgelopen januari eet hij ‘normaal’. Iets waar we erg dankbaar voor zijn, maar wat ook enorm wennen was. Hij had tenslotte nog nooit met de pot meegegeten. Dit bracht weer nieuwe uitdagingen met zich mee.

Op het moment dat ik dit schrijf zijn we wederom onderweg naar de olijfgaard in Frankrijk. Voor het eerst op reis zonder dieet, zonder weegschaal, Liquigen en Ketocal. Een nieuw hoofdstuk in ons leven. Loslaten, ontdekken en nieuwe (eet)herinneringen maken.

Op de foto: Bosse bij de olijfoogst in Zuid-Frankrijk

Andere verhalen

Disclaimer

De inhoud van de Matthews Friends Nederland en Vlaanderen (MF NL-VL) website is samengesteld door medische professionals, in samenwerking met ouders en patiënten die Ketogeen Dieet Therapie (KDT) volgen of gevolgd hebben.

De informatie op de site kan en mag niet gebruikt worden als vervanging van het advies en/of de behandeling die u krijgt van uw eigen medische team.

KDT vereist de expertise en begeleiding door een multidisciplinair team, MF NL-VL staat niet achter het zelfstandig opstarten van welke vorm van KDT dan ook zonder medische begeleiding. Wij raden dit ten zeerste af.

Zoals bij elke medische behandeling heeft KDT bijwerkingen, in het bijzonder wanneer ook medicatie wordt gebruikt en/of wanneer er sprake is van een complexe medische situatie.

Matthews Friends Nederland en Vlaanderen kan niet aansprakelijk worden gesteld indien deze waarschuwing wordt genegeerd.

Overleg ALTIJD eerst met uw EIGEN behandelteam voordat u iets verandert of toevoegt aan uw dieet